İzmir Alsancak Limanı’nda Yeni Dönem


Türkiye Varlık Fonu (TVF) Başkanı Arda Ermut, TCDD İzmir Alsancak Limanı’nın geleceğiyle ilgili kritik bir açıklama yaptı. Son dönemde birçok yerli ve yabancı grubun ilgi gösterdiği liman için TVF’nin, limanı yeniden potansiyeline ulaştıracak stratejik bir yatırım planı hazırladığı ve bu planın yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.

Liman Yeniden Potansiyeline Ulaştırılacak

TVF Başkanı Ermut ve Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kayacık, düzenledikleri basın toplantısında fonun portföy gelişimi ve geleceğe yönelik planlarını paylaştı. İzmir Alsancak Limanı’na özel bir vurgu yapan Ermut, halen TCDD tarafından işletilen limanın, gerekli yatırımlar yapılarak kendi potansiyeline ulaşmasını sağlayacak bir yol haritası çizdiklerini belirtti. Ermut, bu stratejik yatırım planına ilişkin somut adımların önümüzdeki dönemde atılacağını duyurdu.

Bu açıklama, İzmir Alsancak Limanı’nın geleceği üzerindeki belirsizliği kısmen gidermesi açısından önem taşıyor. Daha önce limanın satışı için Birleşik Arap Emirlikleri’nden Abu Dhabi Port şirketi ile yürütülen müzakereler sonlandırılmış ve ilgi, yerel yatırımcılara yönelmişti.

Yerel İlgi Yoğunlaştı

Alsancak Limanı’nın stratejik önemi, birçok yerel yatırım grubunun ilgisini çekmeye devam ediyor. Limanın önemli kullanıcılarından olan İzmir merkezli küresel denizcilik firması Erk Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Emrah Gezgin, limanın yeniden yapılandırılmasında kendilerine görev düşmesi halinde bunu seve seve değerlendireceklerini ifade etmişti.

Ayrıca, 2015’te Derince Limanı’nı özelleştirmeden alan ve limancılık sektöründe büyümeyi hedefleyen Safi Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi‘nin de Alsancak Limanı ile yakından ilgilendiği biliniyor. Sektördeki diğer potansiyel talipliler arasında ise dünyada çok sayıda limanı işleten Yıldırım Grubu (Yüksel Yıldırım), Albayrak Grubu ve Kumport Limanı’nın ortağı olan Akar Grubu‘nun (Rasim Akar) adı geçiyordu.

TVF’nin bu yatırım planı, limanın potansiyelini özel sektör ilgisi yerine, ulusal bir strateji doğrultusunda, kamusal kaynaklar ve vizyonla artırmayı hedeflediğini gösteriyor. Yatırım planının detayları açıklandığında, limanın kapasite artışı, modernizasyonu ve İzmir ekonomisine katkıları netleşecektir.

Kaynak= https://rayhaber.com/2025/10/izmir-alsancak-limaninda-yeni-donem/

Bir Cevap Yazın

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Top