Bandırma-Tekirdağ Tren Feri Hattı İlk Seferine Uğurlandı


TCDD Taşımacılık tarafından hayata geçirilen Bandırma ile Tekirdağ limanları arasında işletmeciliğe başlanan Feribot Hattı’nın yük vagonları, ilk seferine Çelebi Bandırma Limanı’ndan törenle uğurlandı.

Törene; Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şinasi Kazancıoğlu ve Negmar İcra Kurulu Başkanı Mehmet Koç katıldı.

“Marmara, Stratejik Bir Lojistik Koridora Dönüşüyor”

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz törende yaptığı konuşmada, projenin sadece iki limanı değil, aynı zamanda Asya ile Avrupa arasında güçlü bir bağlantıyı temsil ettiğini belirterek “Demiryolunun çevreci, güvenli ve ekonomik yapısını deniz taşımacılığıyla buluşturarak Marmara Denizi’ni stratejik bir lojistik koridora dönüştürüyoruz. Marmaray’ın geçici devre dışı kalma ihtimali karşısında bu hat hayati önem taşıyor.” dedi.

Boyraz ayrıca, tren feri hattının Orta Koridor ve uluslararası ticaretin verimliliğini artıracağına dikkat çekerek Türkiye’nin 2053 vizyonu doğrultusunda tüm paydaşların bu projeyi sahiplenmelerinin önemine vurgu yaptı.

Ülkemizde 2002-2025 yılları arasında demiryollarında ciddi yatırım, iyileştirme, yenileme ve kalkınma hamlelerini hayata geçirildiğini ifade eden Boyraz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde demiryollarını 2002 yılından itibaren devlet politikası olarak ele aldık ve öncelikli sektör olarak belirledik. Birer birer hayata geçirdiğimiz mega projelerle dünya lojistik haritasında Türkiye’yi önemli ve vazgeçilmez bir kavşak noktasına dönüştürdük. 2002 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğumuza; 2023 yılı itibariyle, 2 bin 250 kilometresi YHT ve Hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre ekledik. Demiryolu ağı uzunluğumuzu 13.919 km’ye yükselttik. Hatlarımızın; 8.046 kilometre ile yaklaşık yüzde 60’nı sinyalli, 7.274 kilometre ile yarısından fazlasını elektrikli hale getirdik. Ülkemizi yarım asırlık hayalimiz olan Yüksek Hızlı Tren işletmeciliği ile tanıştırdık. İlk olarak 2009 yılında hizmete başlayan Ankara-Eskişehir yüksek hızlı tren hattını işletmeye aldığımızda Türkiye’ yi dünyada 8, Avrupa’ da altıncı yüksek hızlı tren işletmecisi ülke yaptık.”

2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı doğrultusunda sadece bugünü değil, geleceğin Türkiye’sini de inşa ettiklerini vurgulayan Boyraz : “Bugün açılışını yaptığımız bu tren feri hattı da bu vizyonun en somut adımlarından biridir. Bugün faaliyetine başlayacak 800 metrelik ray uzunluğuna sahip feribot haftanın 7 gün 24 saat çalışabilecek ve ortalama dört saatlik seyir süresiyle günde birden fazla sefer yapılabilecektir. Son olarak da tren feri hattını sadece iki limanı birleştiren bir hat olarak değil, bölgesel kalkınmayı hızlandıracak ihracatçımızın uluslararası pazarlara erişimini kolaylaştıracak ve ülkemizin lojistik altyapısını güç katacak stratejik bir proje olarak görüyoruz.Tüm paydaşlarımızdan sadece Türkiye’nin değil, Orta Koridor ve uluslararası ticaretin de verimliliğini artıracak bu projeyi sahiplenmelerini ve 2053’e koşar adım yürümemize destek olmalarını bekliyoruz. Bu müjdeli günde, projede emeği geçen Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu’na, bu vizyon projenin planlamasında ve işletmeye alınmasında emeği geçen başta TCDD Taşımacılık olmak üzere tüm kurumlarımıza, yüklenicilerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyor, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.”

Sürdürülebilir Taşımacılık Modeli ile Ulaşım Vizyonuna Katkı

TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şinasi Kazancıoğlu da, projenin kara, deniz ve demiryolunu entegre eden sürdürülebilir taşımacılık modeli sunduğuna dikkat çekerek “800 metre ray kapasitesine sahip modern feribot, Bandırma ile Tekirdağ arasında her gün karşılıklı sefer yapacak. Marmaray’dan geçirilemeyen tehlikeli maddeler, yüksek tonajlı ve geniş hacimli yükler ve savunma sanayimize ait stratejik malzemeler artık bu hat üzerinden hızlı, güvenli ve kesintisiz biçimde taşınabilecek.” dedi.

Yılda 2,8 Milyon Tonluk Taşıma Kapasitesi

Yeni tren feri hattının avantajlarına dikkat çeken Kazancıoğlu, “Yıllık 2 milyon 800 bin tonluk taşıma kapasitesiyle Marmaray üzerindeki yük yoğunluğunu da önemli ölçüde azaltacak. Aynı zamanda bölgesel kalkınmayı destekleyecek, ihracatçıların uluslararası pazarlara erişimini kolaylaştıracak ve Türkiye’nin lojistik altyapısına stratejik katkı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

Kazancıoğlu sözlerine şu şekilde devam etti : “Bu vizyoner projenin hayata geçmesinde bizlere her zaman destek olan kıymetli kişilere huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Demiryolu taşımacılığına büyük önem veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu’na, değerli Bakan Yardımcımız Sayın Osman Boyraz’a en içten şükranlarımı sunuyorum.Aynı şekilde, projede emeği geçen tüm mühendislerimize, fedakâr çalışanlarımıza, yüklenici firmalara ve değerli çalışma arkadaşlarıma gönülden teşekkür ediyorum.

Bizler inanıyoruz ki bu yatırım, sadece bugünün ihtiyacına yanıt vermekle kalmayacak; 2053 ve 2071 vizyonlarımız için de sağlam bir temel oluşturacaktır.Ülkemizin büyüyen lojistik gücüne katkı sunacak, uluslararası taşımacılıkta Türkiye’nin stratejik konumunu daha da güçlendirecektir.Tren feri hattımızın ülkemize, sektörümüze ve tüm paydaşlarımıza hayırlı olmasını diliyor; 2053 hedeflerine birlikte yürüdüğümüz yeni projelerde tekrar buluşmak ümidiyle, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Kaynak= https://rayhaber.com/2025/05/bandirma-tekirdag-tren-feri-hatti-ilk-seferine-ugurlandi/

Top
%d blogcu bunu beğendi: