İran Demiryolları Haritası

iran demiryollari haritasi
iran demiryollari haritasi

Persistan olan ilk demiryolu 1888’de Tahran’la Rey’deki Şah-Abdol-Azim’in tapınağı arasında açıldı. 800mm ölçere inşa edilen 9km’lik hat, daha sonra birkaç taş ocağı dalı eklenmesine rağmen, çoğunlukla hacılar kullanımına yönelikti. Sonunda at çizilmiş, daha sonra buhar nakli için dönüştürüldü. 1952 yılına kadar faaliyetine devam etti. Orijinal rota şimdi Tahran metrosunun 1 numaralı hattına paralel olarak paraleldir.


Demiryolunun geliştirilmesinde 1914 yılında, Tebriz’den Jolfa’ya kadar uzanan 146 km’lik bir demiryolunun inşaatına kadar geçen süre içinde, aralarında Azerbaycan’ın yanı sıra Rusya’nın bir parçası olan uzun bir ara vardı. Ülkedeki müteakip demiryolları gibi standart (1435 mm) ölçere göre yapılmıştır. Bununla birlikte, II. Dünya Savaşı’nın patlamasıyla toplam demiryolu ağı 700 kilometreden azdı.

Trans-İran Demiryolunun savaş süresi bu rakamı neredeyse üç katına çıkardı ve sonraki gelişmeler, günümüzde 10000km’den fazla, yapım aşamasında veya planlanan standart bir ölçüm ağına yol açtı. Türkiye ile ve dolayısıyla Avrupa’nın geri kalanıyla uluslararası bir bağlantı var (Van Gölü ve Boğazdaki tren vapurları ile de olsa). Kafkasya’da, Naxçivan’ın Azerbaycan yerleşim bölgesi ve bunun ötesinde Ermenistan ve Rusya’ya geçiş göstergesini içeren uluslararası bir bağlantı vardı; ancak, bu şu anda kullanım dışı. Hazar Denizi kıyısında, Astara sınır kasabası yakınlarında, Azerbaycan ile yeni bir uluslararası bağlantı önerildi. Bu mevcut ağa Qazvin’e yeni bir demiryolu ile bağlanacaktı.

Türkmenistan’la Sarakhs’ta uluslararası bir bağlantı, aynı zamanda 1996’da açılan bir ölçü değişimini de içeriyordu. Bu, Türkmenistan ile Özbekistan arasında devam eden siyasi gerilimlerin bu yolun gerçekleşemediği anlamına gelmesine rağmen Çin’e giden bir potansiyelin parçası olarak öngörülüyordu. Incheh Borun’daki Türkmenistan ile bir bağlantı daha, Kazakistan’a giden bir rota planının parçası olarak 2013 yılında açıldı. Ayrıca Türkmenistan’dan Loftabad sınırındaki tesise hizmet veren kısa bir Rus (1520mm) ölçüm hattı var, ancak bunun İran ağının geri kalanıyla doğrudan bağlantısı yok.

Zahedan’a yeni bir hat 2009 yılında tamamlandı. Bu, Zahedan’da Pakistan sınırına daha önce izole olan 84km’lik hat ile kavşak sağlıyor. İkinci hat, Pakistan Demiryolları ağı ile bağlantılıdır ve o sistemin 1675 mm ölçüsüne inşa edilmiştir.

2013 yılında, Irak sınırındaki Khorramshahr (Abadan yakınında) ile Shalamcheh arasında kısa (16km) fakat önemli bir hat açıldı. Sınırın Irak tarafında yapılması gereken çalışmalar devam etse de, bu en sonunda Basra yakınlarındaki Irak demiryolu ağıyla bağlantı kuracak.

2015 yılında, başkent Tahran ve Khosravi arasında Irak sınırına yakın yeni bir çizgide inşaat başladı. Hattın 2018’de Kermanshah’a kadar açılması. Khosravi’ye kalan 263 km’nin 2020’de tamamlanması bekleniyor.

Afganistan Mashhad ve Herat arasında bir hat yapım aşamasındadır. Khvaf yakınlarındaki Afgan sınırına kadar olan İran kesimi tamamlandı; Afganistan’daki demiryoluyla ilgili çalışmalar devam etmekte ve 2016 yılında başlayan sınır ötesi bağlantısı başlamıştır.

2017 yılında Azerbaycan’da Astara ile aynı adı taşıyan şehir arasında yeni bir uluslararası bağlantı açıldı. İkili (1520mm ve 1435mm) ayarlı bir demiryoludir ve nihayet yapım aşamasında olan yeni bir hat ile İran ağının geri kalanıyla bağlantılı olacaktır.

İran Demiryolları Haritası

Kaynak= https://rayhaber.com/2019/10/iran-demiryollari-haritasi/

Top
%d blogcu bunu beğendi: